Alenejo – odkryj Portugalię od wiejskiej strony

Klimat portugalski w regionie śródziemnomorskim jest doskonały dla rolnictwa, umożliwiając aż dwie uprawy rocznie. W regionie Alentejo Portugalia ma największy sztuczny zbiornik wodny w Europie, Alqueva, oferujący szeroki wachlarz możliwości w rolnictwie. Obszar ten jest największym portugalskim regionem o powierzchni terytorialnej równoważnej około 31 500 km², co odpowiada w przybliżeniu jednej trzeciej terytorium kraju. Graniczy z regionami Centro, Algarve i hiszpańskimi Extremadura i Andaluzja. Mieszka tu około 0,8 mln mieszkańców, a średnia gęstość zaludnienia wynosi 23,2% osób na km², co stanowi najniższą gęstość zaludnienia wśród regionów Portugalii.

► Masz pomysł na swój biznes w Portugalii? Znalazłeś potencjalną firmę zainteresowaną współpracą z tobą? Problemem jest brak godnego zaufania tłumacza, który dokonałby translacji wszelkich umów, dokumentów prawnych oraz materiałów informacyjnych i promocyjnych? Zgłoś się do renomowanego biura tłumaczeń gromadzącego wokół siebie najlepszych ekspertów podejmujących się przekładów z języka portugalskiego na polski i z języka polskiego na portugalski!

Znane bardziej jako kierunek turystyczny niż jedno z ważnych miejsc dla portugalskiej gospodarki. Alentejo to urokliwe miasteczka, pyszna portugalska kuchnia, dobre wino, lokalne sery, drzewa oliwne, dęby korkowe, piękna kolorowa porcelana, wspaniałe widoki i dzikie plaże, na których nie zazna się tłumów.

Patrząc w stronę portugalskiego Alentejo

Alentejo dosłownie oznacza Krainę za Tagiem. Większość mieszkańców tej urokliwej części Portugalii zarabia na życie pracując w wielkich majątkach ziemskich noszących nazwę Latifúndios.

Region ten powszechnie uznawany jest za główny obszar rolniczy kraju – ma tu miejsce m.in. uprawa pszenicy, dębu korkowego i oliwek. W okolicach Santarém farmerzy zajmują się chowem dużych ilości bydła rogatego.

Obszar ten jest w 45% porośnięty lasami, na 42% znajdują się grunty rolne, a pozostałe 13% tutejszej ziemi wykorzystywanych jest w inny sposób. Stąd jest to typowo wiejski teren, w którym lasy odgrywają bardzo ważną rolę. Główne gatunki drzew leśnych w regionie to: dąb korkowy (45%), dąb szypułkowy (27%), eukaliptus (16%) i sosna kamienna (6%).

► Region Alentejo jest przeważnie bogaty w surowce mineralne, tj.:

  • marmur,

  • granit,

  • piryty,

  • cynk.

► Dla lokalnej gospodarki ważne są produkcje:

  • korków,

  • win,

  • oliwy z oliwek,

  • produktów mlecznych.

► Głównymi gałęziami przemysłu tradycyjnego są tutaj:

  • przemysł wydobywczy (w szczególności ekstrakcja kamieni ozdobnych i pirytów miedzi),

  • przemysł rolno-spożywczy,

  • metalurgia,

  • maszyny,

  • chemia.

► Nowe trendy w gospodarce regionalnej pojawiły się w ostatnich latach na tych tradycyjnych i rozległych obszarach wiejskich.

Tłumaczenie z języka portugalskiego na polski lub polskiego na portugalski? Jeśli pilnie poszukujesz dobrego tłumacza, który dokona ci błyskawicznej i profesjonalnej translacji zgłoś się do biura tłumaczeń! Najlepiej mieć po swojej stronie najlepszych ekspertów!

„Koszyk chlebowy” Portugalii

To nie pomyłka. W literaturze źródłowej i podróżując po Portugalii można spotkać się z określeniem Alentejo jako „koszyka chlebowego” tego państwa. I nie ma w tym nic dziwnego.

Duże tereny wiejskie, rozległe równiny, żyzne gleby i tutejsze uprawy tworzą jedno z najważniejszych miejsc rolniczych dla gospodarki tego kraju.

Większość miast w tej części Portugalii żyje z rolnictwa, hodowli zwierząt i leśnictwa, elementów, o których wcześniej już wspomnieliśmy. Jak wszędzie na świecie także i tu istnieją tradycyjne produkty regionalne, warto wymienić chociażby sery, wina, wędzoną szynkę czy kiełbasę.

► Produkuje się tu sery:

  • Queijo Serpa,

  • Queijo de Évora,

  • Queijo de Nisa.

► Tworzy się wina:

  • Vinho do Alentejo,

  • Vinho do Redondo.

► Lokalna szynka wędzona to presunto.

Tama Alqueva jest ważnym ośrodkiem elektrowni irygacyjnych i hydroelektrycznych, który wspiera część gospodarki Alentejo. Wpływa także na sytuację tutejszego rolnictwa.

Korkowy biznes

Region jest ojczyzną najważniejszego na świecie obszaru uprawy korka. Dąb korkowy, znany w Portugalii jako „sobreiro” uprawiany jest w celach handlowych w regionie przez ostatnie 300 lat.

Dąb korkowy – łac.Quercus suber L. – to gatunek wiecznie zielonego i rozłożystego drzewa, które rośnie na terenie Afryki Północnej i Europy Południowej. Z jego kory wytwarza się korek.

Kora dębu korkowego zbierana jest przez grupy mężczyzn używających ręcznie wykonanych toporów ręcznych. Do dziś dnia nie wynaleziono żadnej metody mechanicznej, która pozwoliłaby na efektywne zbieranie plonów.

  • Dąb korkowy poza Portugalią uprawiany jest w: Hiszpanii, Algierii, Maroko, Francji, we Włoszech i Tunezji.
  • W wyżej wymienionych krajach lasy z dębem korkowym zajmują ok. 2,5 mln ha powierzchni.
  • Około 50% światowej ilości w pozyskaniu korka przypada na Portugalię.

Usuwanie kory odbywa się tylko w połowie lata, kiedy może być ona łatwiej usuwana, z drzew, które liczą sobie przynajmniej 25 lat. Do produkcji będzie potrzebna jedynie zewnętrzna kora drzewa, a tak naprawdę ta, która jest już obumarła. Kiedy dochodzi do okorowywania zdejmuje się korę płatami – trzeba wyraźnie zaznaczyć, że jest to zabieg całkowicie bezpieczny dla drzewa. Potrzeba jednak od 9 do 12 lat, aby mogło się zregenerować i nadawać do ponownego wykorzystania pod potrzeby przemysłu. Specjaliści z tej branży wyliczają, że przeciętnie jedno drzewo może być poddane temu zabiegowi ok. 12 razy w ciągu swojego „życia”, które trwa przeciętnie od 150 do 250 lat.

► Co ciekawe, zbiór z jednego drzewa dostarcza wystarczającej ilości kory do wyprodukowania ok. 4 tys. korków do butelek wina. Branża daje miejsca pracy ok. 60 tys. osobom.